Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[VM] Moduł zmiennego środowiska - wersja finalna

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dziś chciałem Wam przedstawić moduł zmiennego środowiska, ubolewam nad tym że nie mogę Wam pokazać kodu, ale szkoda by mi było :(.

Mam nadzieję że wybaczycie mi powtórzenia, gubienie słów i chaos wypowiedzi, ale to mój pierwszy film z głosem :D.

Na Resthea mamy multimapy, to jest np 12x12, 8x8, i niemalże od razu zrodziła się potrzeba, żeby na jednej mapie było więcej niż jedno environment.

Wstępna wersja powstała 18 października tamtego roku (ale stary jest ten serwer xD):

http://www.mpcforum.pl/topic/753954-vm-kilka-environment-na-jednej-mapie/

Posiadała jednak podstawowe ograniczenie - mogłem operować tylko na współrzędnych x i y.

Wersja finalna, która opracowałem w czerwcu już tego roku, umożliwia już wyznaczenie danego środowiska na dowolnym obszarze, na podstawie obrazka, a nie współrzędnych x i y. Jest to zaleta niewątpliwa, przecież praktycznie żadna mapa nie ma obszarów w kształcie regularnych kwadratów, czy prostokątów :)

Doszły też rzeczy nowe, takie jak muzyka, która zmienia się razem ze środowiskiem, automatyczny, losowy śnieg, opcja regulowania czasu sprawdzania, oraz otoczenie zależne także od czasu.

Podziękowania dla Sunushiego (tak on żyje) oraz dla Kwiatmixa, którzy też mieli mały wkład w tą modyfikację.

Jest to dotychczas mój największy projekt w pythonie, i mam nadzieje że się podoba ;).

Do zobaczenia kiedyś, na Resterze.

Ps.

Na prawdę dobra robota. :)

Ps.
Serwer kiedy rusza? :)

Listopad

Nie powiedziałem że 2013 xD

sygnatura2.png

Opublikowano

Jak dla mnie to nie zbyt potrzebne, ale fajne.

PS. mam nadzieję, że ognista ziemia na tej mapie została odbugowana (jeżeli ta mapa będzie na serwerze) bo w dalszej części mapy (na jakimś niemieckim serwerze) były nieziemskie lagi (fpsy spadały do ~5 fpsów), chociaż mogło to być zależne od mobów.

Najs.

Opublikowano

PS. mam nadzieję, że ognista ziemia na tej mapie została odbugowana (jeżeli ta mapa będzie na serwerze) bo w dalszej części mapy (na jakimś niemieckim serwerze) były nieziemskie lagi (fpsy spadały do ~5 fpsów), chociaż mogło to być zależne od mobów.

Najs.

Na mapach wielkości rzędu 4 pustyń, ten system jest wręcz niezbędny. Ta mapa u nas jest odbugowana ;)

sygnatura2.png

Opublikowano

Najs.

W 100% się zgadzam, zbędny bajer i tyle. Lepiej zbrojki rób a nie zwiększaj wymagania gry. Aktualnie Xeon e7 i gtx 690 ledwo ledwo dają radę...

Opublikowano

W 100% się zgadzam, zbędny bajer i tyle. Lepiej zbrojki rób a nie zwiększaj wymagania gry. Aktualnie Xeon e7 i gtx 690 ledwo ledwo dają radę...

Zbrojki to ty robisz - btw wracaj do pracy a nie mi hejtujesz xD

sygnatura2.png

Opublikowano

Ja muszę zapowiedź serwera zrobić, zbrojki do niedzili powinny być. A tak ogólnie to bardzo poprawia odczucie gry.

Opublikowano

a przy wpisaniu komendy na noc, też się tam zmienia ogólnie niebo i te środowiska?

Mam pytanie na temat twojego głosu. Dużo wyrywasz nim lasek? :/

Aktualnie jest zrobione tak, że noc komendą działa tylko na mapie Restea, na innych mapach, po chwili zmienne środowisko nadpisze :P

Dużo wyrywasz nim lasek? :/

No jasne xD

sygnatura2.png

Opublikowano

Twoje autorstwo? nie wydaje mi się że ty to stworzyłeś ponieważ kiedyś istniał taki serwer (nie pamiętam nazwy) ale był superowy i przyjemnie się grało na nim i też to samo co niby ty "stworzyłeś" było na nim tylko potworki były inne chyba to było na 130lvlu lub 120lvlu jak dobrze pamiętam

Opublikowano

Twoje autorstwo? nie wydaje mi się że ty to stworzyłeś ponieważ kiedyś istniał taki serwer (nie pamiętam nazwy) ale był superowy i przyjemnie się grało na nim i też to samo co niby ty "stworzyłeś" było na nim tylko potworki były inne chyba to było na 130lvlu lub 120lvlu jak dobrze pamiętam

Moje autorstwo systemu, nie mapy, lol xD

Mapa nie jest moja, nazywa się metin2_map_4mondi

sygnatura2.png

Opublikowano

Qentinios zrób płynne przejście między niebami a będzie lajk! ;D

Nie umiem :(

mi sie takie cos nie podoba :P tutaj lod a zaraz pustynia .. dopasujcie mapki ;)

W tym temacie nie prezentuję mapy, tylko system zmiany otoczenia :p

sygnatura2.png

Opublikowano

No i wkoncu pokazales, bedzie pewnie jeszcze lepiej :)!

Qen ujawnil swoj glos Amazing :)))

table_name,9,10,11 from information_schema.tables

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...